Resultado da pesquisa (2)

Termo utilizado na pesquisa Riet- Correa B.

#1 - Plants that cause mechanic or traumatic alterations in ruminants and horses, with emphasis on Stipa spp. (Gamineae), 31(6):516-520

Abstract in English:

ABSTRACT.- Riet- Correa B., Riet-Correa G & Riet-Correa F. 2011. [Plants that cause mechanic or traumatic alterations in ruminants and horses, with emphasis on Stipa spp. (Gamineae).] Plantas que causam alterações mecânicas ou traumáticas em ruminantes e equinos, com ênfase em Stipa spp. (Gramineae). Pesquisa Veterinária Brasileira 31(6):516-520. Hospital Veterinário, Centro de Saúde e Tecnologia Rural, Universidade Federal de Campina Grande, Campus de Patos, 58700-070 Patos, PB, Brazil. E-mail: franklin.riet@pq.cnpq.br Many plants cause mechanical injury in horses and ruminants, as those that cause traumatism on skin and mucosa, and those that cause lesions in the digestive system, including esophagus obstruction, rumen overload, and intestinal obstruction. In this paper, plants causing mechanical injury to ruminants and horses in Brazil are reviewed, and an outbreak in sheep of mechanical injury of the skin by Stipa sp. in Uruguay is reported. The sheep, mainly lambs, showed large number of fruits of Stipa sp. in the wool, some of them penetrating the skin, panniculus adiposus, and cutaneous trunci muscle, causing multifocal dermatitis and panniculitis.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Riet- Correa B., Riet-Correa G & Riet-Correa F. 2011. [Plants that cause mechanic or traumatic alterations in ruminants and horses, with emphasis on Stipa spp. (Gamineae).] Plantas que causam alterações mecânicas ou traumáticas em ruminantes e equinos, com ênfase em Stipa spp. (Gramineae). Pesquisa Veterinária Brasileira 31(6):516-520. Hospital Veterinário, Centro de Saúde e Tecnologia Rural, Universidade Federal de Campina Grande, Campus de Patos, 58700-070 Patos, PB, Brazil. E-mail: franklin.riet@pq.cnpq.br Várias plantas podem provocar algum tipo de injúria mecânica. Entre elas as que causam traumatismo da pele ou mucosas, e as que causam alterações do sistema digestório, incluindo obstrução esofágica, sobrecarga ruminal e obstrução intestinal. Neste trabalho são revisadas algumas plantas que causam essas alterações e é descrito um surto de injúria mecânica causada por Stipa spp. (flechilha) em ovinos no Uruguai. Os animais, principalmente os cordeiros, apresentavam grande quantidade dos frutos de flechilha incrustadas na lã e alguns desses se introduziam na pele, panículo adiposo e músculo cutâneo do tronco causando dermatite e paniculite multifocal difusa.


#2 - Brachiaria spp. poisoning of ruminants in Brazil, 31(3):183-192

Abstract in English:

ABSTRACT.- Riet- Correa B., Castro M.B., Lemos R.A., Riet-Correa G., Mustafa V. & Riet-Correa F. 2011. Brachiaria spp. poisoning of ruminants in Brazil. [Intoxicação por Brachiaria spp. em ruminantes no Brasil.] Pesquisa Veterinária Brasileira 31(3):183-192. Hospital Veterinário, Centro de Saúde e Tecnologia Rural, Universidade Federal de Campina Grande, Campus de Patos, 58700-070 Patos, PB, Brazil. E-mail: franklin.riet@pq.cnpq.br Brachiaria species are the most important grasses for cattle production in Brazil. However, a limiting factor for the use of Brachiaria spp. is their toxicity. Most outbreaks of hepatogenous photosensitization are caused by B. decumbens; however B. brizantha, B. humidicola and B. ruziziensis can also cause poisoning. The poisoning affects cattle, sheep, goats and buffalo. Sheep are more susceptible than other animal species and the young are more susceptible than adults. There are differences in susceptibility among animals of the same species and it has been suggested that this resistance is genetic. Also has been suggested that buffalo and probably some sheep are resilient, i.e. when poisoned these animals have histologic lesions and high GGT serum concentrations, but do not show clinical signs. In general, saponin concentrations are higher in growing plants, but outbreaks occur all over the year, probably due to unexplained rise in saponin concentration in the plant. A clinical syndrome of progressive weight loss and death, without photosensitization, has been reported in cattle poisoned by B. decumbens. Main preventive measures are based on the selection of resistant or resilient animals and on the development of Brachiaria species or varieties with low saponin concentration.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Riet- Correa B., Castro M.B., Lemos R.A., Riet-Correa G., Mustafa V. & Riet-Correa F. 2011. Brachiaria spp. poisoning of ruminants in Brazil. [Intoxicação por Brachiaria spp. em ruminantes no Brasil.] Pesquisa Veterinária Brasileira 31(3):183-192. Hospital Veterinário, Centro de Saúde e Tecnologia Rural, Universidade Federal de Campina Grande, Campus de Patos, 58700-070 Patos, PB, Brazil. E-mail: franklin.riet@pq.cnpq.br Brachiaria spp. são as forrageiras mais importantes para a pecuária brasileira. Entretanto, um fator limitante para sua utilização é a sua toxicidade. A maioria dos surtos de fotossensibilização hepatógena é causada por Brachiaria decumbens; porém, B. brizantha, B. humidicola e B. ruziziensis podem também causar intoxicação. A intoxicação afeta bovinos, ovinos, caprinos e bubalinos. Os ovinos são mais susceptíveis que as outras espécies, e os animais jovens são mais susceptíveis que os adultos. Existem diferenças na susceptibilidade entre animais da mesma espécie e tem sido sugerido que esta resistência é genética. Sugere-se, também, que búfalos e provavelmente alguns ovinos são resilientes (quando intoxicados apresentam lesões histológicas e aumento das concentrações séricas de GGT, mas não apresentam sinais clínicos). Em geral, a concentração de saponinas é maior nas plantas em crescimento, mas surtos ocorrem durante todo o ano, provavelmente por aumento da concentração de saponinas na planta por alguma causa ainda desconhecida. Uma síndrome clínica com progressiva perda de peso e morte, sem fotossensibilização, tem sido descrita em bovinos intoxicados por B. decumbens. As principais medidas preventivas são baseadas na seleção de animais resistentes ou resilientes e o desenvolvimento de espécies ou variedades de Brachiaria com menores concentrações de saponinas.


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